Excelsior is een fanfareorkest met een rijke geschiedenis die begint in het oprichtingsjaar 1923. De vereniging bestaat dus inmiddels al 95 jaar. In al die jaren zijn er vele muzikale hoogetepunten bereikt. Dit varieert van mooie concerten met diverse gast-optredens, deelname aan concoursen en de organisatie van onze openluchtconcerten Zwette Night Music. Daarnaast hebben we een aantal jaarlijks terugkerende optredens zoals de rondgang op kerstochtend, de dodenherdenking op 4 mei, het begeleiden van diverse kerkdiensten en de dorpsfeesten.

Het orkest telt inmiddels 25 leden en staat sinds 2014 onder de bezielende leiding van dirigent Meine Verbeek. We zijn een kleine vereniging, maar samen weten we veel te bereiken. Muzikaliteit en gezelligheid staan bij ons hoog in het vaandel. Nieuwe muzikanten zijn van harte welkom om ons orkest te versterken. Kom gewoon eens langs op woensdagavond om 19:30 uur in het Swettehûs!

 

De dirigent

Meine Verbeek is geboren op 11 juni 1959. Al op 8-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste trompet lessen van Wybren Valkema. Hij wist toen dat hij een carrière in de muziekwereld ambieerde. Na zijn VWO-diploma ging hij naar de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden. Zijn hoofdvakken waren Schoolmuziek, Hafa–directie met als bijvakken piano en trompet. Na het behalen van zijn diploma wilde Meine zijn dirigeren perfectioneren. Hij nam daarom  dirigeerlessen bij Lucas Vis.

Naast het dirigeren van o.a. brassband Pro Rege uit Heerenveen en fanfare de Harmonie uit Sneek, heeft Meine in de afgelopen jaren een aantal koren gedirigeerd waaronder Cantorij "Oppenhuizen-Uitwellingerga", als opvolger van Piet Hofma. Als arrangeur/trompettist heeft hij ruim 15 jaar deel uitgemaakt van de top 100 band The Scandals.

Zijn huidige werkzaamheden bestaan uit het geven van muzieklessen aan het Bornego College in Heerenveen, en het dirigeren van de muziekverenigingen Crescendo te Heeg (al ruim 35 jaar) en Excelsior te Scharnegoutum.