Kom muziek maken bij muziekvereniging 'Excelsior' in Scharnegoutum!!

Nieuwe leden zijn van harte welkom. Bespeel je al een instrument, heb je ooit gespeeld of wil je graag een instrument leren bespelen in een orkest, neem dan contact op met een van de bestuursleden.

Wie is Excelsior…

Excelsior is een vereniging welke een fanfareorkest is. In een fanfare kun je blazen op één van de volgende koperen blaasinstrumenten: trompet, trombone, bugel, waldhoorn, bariton of bas. Daarnaast heeft een fanfare een hele groep met saxofoons. Natuurlijk ontbreekt ook het slagwerk niet, waarbij muziek gemaakt wordt op een drumstel, pauken of een hele reeks aan kleinere slagwerkinstrumenten.

De Vereniging…

Excelsior is een actieve vereniging met aandacht voor de jeugd en bestaat uit een A-orkest en een B-orkest (jeugdkorps). Het jeugdkorps heeft de naam “Jesband.nl” (Jeugd Excelsior Scharnegoutum). Al na ongeveer een half jaar les te hebben gehad kun je meespelen in het jeugdkorps. Het A-orkest repeteert elke woensdagavond van 19.30 tot 21.45 uur in dorpshuis 'It Swettehus' te Scharnegoutum. Het jeugdkorps repeteert ook op woensdagavond van 18.30 tot 19.15 uur.

Nieuwe Jeugdleden…

Als je wilt leren muziek maken op een blaasinstrument kun je les krijgen op ‘Het Centrum voor de Kunsten voor Sneek en Wymbritseradiel’ in Sneek (voorheen de muziekschool). De lessen voor bugel, trompet, bariton en bas zijn in het dorpshuis in Scharnegoutum. Als er voldoende aanmelding is uit de ‘Lege Gean’ wordt daar ook naar een lokatie gezocht. De lessen worden zoveel mogelijk in groepsverband gegeven, waardoor de lessen natuurlijk gezelliger zijn en de lestijd langer is (4 leerlingen per uur). De lestijden zijn in overleg en liggen dus niet vast. Een AMV-opleiding is geen vereiste als vooropleiding. Je moet jezelf aanmelden voor het nemen van lessen, maar een muziekinstrument kun je voor € 4,- per maand van  Excelsior in bruikleen krijgen.

De Activiteiten…

Als je bij een vereniging bent betekend dit dat je samen muziek maakt, en dat is natuurlijk veel leuker dan wanneer je thuis op zolder of ergens anders alleen een instrument bespeeld. Het A-orkest geeft diverse verschillende concerten, voornamelijk in Scharnegoutujm en omgeving. Ze doen ook mee aan ‘wedstrijden’ welke concoursen en festivals worden genoemd. Daarnaast wordt er soms ook in kleiner verband geoefend (bijvoorbeeld alleen de bugels of alleen de trompetten). Ook oefent het A-orkest eens in de 2 jaar een weekend lang voor een concours en houd dan een studieweekend ergens in een kampeerboerderij in Friesland. Het A-orkest geeft leuke optredens, zoals de jaarlijkse uitvoering, ‘Zwette Night Music’, kerkdiensten en bijvoorbeeld een kerstconcert. Als het A-orkest concerten geeft treedt ook het jeugdkorps vaak op en laat horen wat ze hebben ingestudeerd. Maar het jeugdkorps geeft ook zo nu en dan zelf concerten en doet mee aan jeugdfestivals (bijvoorbeeld het jeugdfestival van FeMuZa).